Όσα μου 'μαθες εσύ


-Τι μουσική ακούς ;
-
Hip Hop !
-
A ! Dab Dab Dab ! ! !
Και αμέσως ο Κάπα έχει αρχίσει να σκέφτεται καραμπίνες,
bazookas, tanks και ένα αεροπλανοφόρο ! Όχι δεν είμαι από τους κομπλεξικούς τριαντάρηδες που σνομπάρουν του new school στο Hip Hop αλλά ναι μικρέ παλιά η μουσική μας ήταν πολύ, πολύ καλύτερη !

Αν εξαιρέσω πως κάπου στο 2006 καταλήξαμε όλοι να είμαστε συνάδελφοι και όχι οπαδοί και αυτό είχε αποτέλεσμα να σκάσει ένα τσουνάμι από κρα, τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα !

Θυμάμαι όταν αρχίσαμε τη φάση στη Χαλκίδα οι μόνοι που φορούσαμε φαρδιά ήμασταν 10-20 άτομα δακτυλοδεικτούμενα. Βασικά στη κλίμακα τον κακών πραγμάτων εκείνη την εποχή ήταν :
  1. Κλέφτης
  2. Πρεζάκι
  3. Hip Hopας - Sk8ας

Ακόμα θυμάμαι στη γειτονιά μου να κυκλοφορούμε με φαρδιά εγώ και ο Νίκος και από πίσω μας να ακούγεται το ψιθύρισμα του αλήτη.

Και μετά ήρθε η άνοιξη. 2004 και το Hip Hop μπήκε επιτέλους στις mainstream επιλογές της διασκέδασης ! Επιτέλους και η Κυραμαριγούλα που έμενε δίπλα μου κατάλαβε πως το φαρδύ παντελόνι είναι κουλτούρα και δεν έχω χεστεί πάνω μου όπως έλεγε η συχωρεμένη και το καπέλο το φοράω βράδυ γιατί μου αρέσει και όχι για να μη με κάψει το φεγγάρι !

Και οι 20 γίναμε 30 και οι 30 γίναμε 40, και άρχισε αυτό το πράγμα στη μικρή μας πόλη να μεγαλώνει. Άρχισαν αν βγαίνουν καινούριες μπάντες και επιτέλους μπορούσαμε να κάνουμε Hip Hop συναυλίες (σημείωση: οι tU ήμασταν από τις πρώτες μπάντες Hip Hop στη Χαλκίδα οπότε για κάνα δυο χρονάκια τα μόνα lives που έπαιζαν ήταν να παίξουμε ανάμεσα σε rockάδες και μεταλλάδες) και μαζί με τα lives μεγάλωσε και η φάση στο graffiti και βγήκαν και 5-6 B-Boys και γνωρίσαμε και άλλους 2-3 Beat Boxers και όλο αυτό άρχισε να φουντώνει και να κάνουμε παρέα όλοι μαζί και να μιλάμε για μουσική και να κάνουμε αράγματα στο Κρηπίδωμα (πριν γίνει σκουπιδότοπος) πίνοντας μπίρες από το περίπτερο  και η μόνη μας έννοια ήταν πως θα κάνουμε τη φάση μας καλύτερη και πιο μεγάλη.

Στρώναμε το χαλί για τη καινούρια γενιά, θυμάμαι άπειρες φορές τον Johnnie από τους Rythmodotes να λέει ότι πρέπει να βοηθήσουμε τους καινούριους να μην δυσκολευτούν όπως εμείς, και είχε άπειρο δίκιο! Για αρκετά χρόνια προσπαθούσαμε μόνοι μας, 10 νοματαίοι να κάνουμε μια δουλειά που θα έπρεπε να ανταγωνιστεί δουλειές από μεγάλες πόλεις και τα καταφέραμε. Φέραμε τη Χαλκιδίτσα μας σε τέτοιο επίπεδο που άρχισαν να τη ξέρουν και άνθρωποι έξω από αυτήν!

Και μετά η φούσκα έσκασε. Ξαφνικά οι ράπερς άρχισαν να κάνουνε tattoos πριν ραπάρουν, να λένε ότι είναι στη φάση πριν βγάλουν ένα κομμάτι να μας δείξουν τη δουλειά τους. Άκουγα ότι παίζανε τσαμπουκάδες χωρίς σοβαρούς λόγους. Όλη αυτή η γενιά που προσπαθούσαμε να κάνουμε τη ζωή της πιο εύκολη άρχισε να τα σκατώνει από μόνη της. Και κάπου εκεί εμείς ήδη είχαμε μεγαλώσει μπορεί και να είχαμε βαρεθεί για να τους φέρουμε στον ίσιο δρόμο. Εδώ που τα λέμε δεν ξέρω αν ο δικός μας δρόμος ήταν ο ίσιος αλλά τουλάχιστον εμείς δουλεύαμε όλοι μαζί γιατί πιστεύαμε ότι μόνος του δεν ανεβαίνει κανείς!

Θα το κλείσω το θέμα εδώ γιατί η αλήθεια είναι πως όταν θυμάμαι τα παλιά με πιάνει η συγκίνηση. Δε θα σας κρύψω πως αλλιώς το ξεκίνησα το θέμα και αλλιώς κατέληξε από μόνο του και sorry που δεν διάβασες ένα κύμα κραξίματος ενώ το άξιζε!

Κλείνοντας θέλω να πω σε όποιον μικρό είτε ηλικιακά είτε μουσικά αρχίζει να ασχολείται με αυτή τη μουσική, ότι το να μη ρωτάς ή να μη δείχνεις την δουλειά σου δεν είναι μαγκιά, βλακεία είναι! Μαγκιά είναι να πας μπροστά στον άλλον και να του πεις : "Αυτή είναι η δουλειά μου άκουσε τη!" και όταν το λες, εσύ να είσαι ο μεγαλύτερος fan του εαυτού σου ! Το Hip Hop δεν είναι old school, new school, trap ή gangsta. Το Hip Hop είναι μία ιδέα και κουλτούρα που πρέπει να είσαι ευτυχισμένος που τη γνώρισες.

Άπειρος σεβασμός σε : tU, Rythmodotes, Rookie Montana και ΒΒ γιατί με ωρίμασαν μουσικά. Σε SHK Crew γιατί για μια φορά crew για πάντα crew. Σε Samone γιατί ήταν το πρώτο B-Boy που χόρευε σοβαρά . Σε Blessed Kidz, Kidd P και Crook γιατί μου άναψαν ξανά τη φωτιά μέσα μου. Σε Plan B γιατί στη μικρή μας πόλη υπάρχει ένα μαγαζί που οι 3 στους 6 Djs του παίζουν Hip Hop ( άντε και λίγες trashίλες).



Κύριος Κάπα a.k.a. K Daddy (Ktinos)